גדליהו והמיסטוק

%d7%9e%d7%99%d7%a1%d7%98%d7%95%d7%a7-%d7%aa%d7%a4%d7%95%d7%97%d7%99%d7%9d-%d7%a0%d7%99%d7%a1%d7%95%d7%99-%d7%aa%d7%97%d7%95%d7%a9%d7%aa%d7%99-%d7%9c%d7%a8%d7%90%d7%a9-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%94

בתקופה האחרונה הכתיבה לא כל כך זורמת לי. יש תקופות שזה בא בקלות, ויש תקופות שלא. יש תקופות זה כי אין מה לכתוב, ויש תקופות שזה כי יש יותר מידי ולא יודעים מאיפה להתחיל…אבל גם בתקופות שממש קל לי לכתוב, עדיין קשה לי למצוא שמות קולעים לרשומות שלי. ממש אתגר, לתמצת הכל ב2-3 מילים, שירמזו על תוכן הרשומה, שיהיו מעניינות ומושכות מספיק בשביל להזמין ללחוץ עליהן, אתגר רציני. ברשומה הזו, לראשונה מזה הרבה מאוד זמן, התחלתי מהכותרת. כי כששאלתי את ד"ר גוגל היקרה איך אומרים oobleck בעברית, התשובה המלומדת הייתה "מיסטוק". ולא סתם, אלא על שם גדליהו, והמיסטוק, כמובן. הספר הזה, של ד"ר סוס (בתרגום לאה נאור, שאחראית, כנראה, על המילה הנהדרת הזאת. גם באנגלית, אגב, השם לקוח מכותרת הספר הנ"ל), הוא ללא ספק אחת הקלאסיקות של ילדותי, ומאוד שיעשע אותי לגלות שהוא הוליד מילה אמיתית ומדעית בשפה העברית. ועם גדליהו שמיד התחבר לי לצום גדליה, מיסטוק לראש השנה מצא בהחלט את הכותרת הראויה.

ולמה כל כך התלהבתי? כי המילה "מיסטוק" מתארת בצורה כל כך נהדרת את הדבר הזה שעשעינו, שממש בלתי ניתן לתיאור. זה התחיל כשחיפשתי רעיון חדש לבצק לראש השנה. בשנים הקודמות עשינו בצק תפוחים ובצק דבש, שניהם היו נהדרים ומוצלחים (וניתן למצוא את המתכונים המלאים ברשימת הרשומות לראש השנה), אבל כמו שרציתי לגוון. במהלך החיפושים נתקלתי במתכון הזה, ל- apple oobleck, והחלטתי שאת זה אני רוצה לנסות השנה, למרות שזה לא ממש בצק. אספתי את המרכיבים:

img_20160916_110833

המרכיבים ההכרחיים הם קורנפלור ורסק תפוחים. כל השאר זה בונוס. אנחנו הוספנו צבע מאכל אדום (שמכפיל ויותר את כמויות הלכלוך שזה מייצר) וקינמון. ערבבנו בקערה:

  • חבילה קטנה של קורנפלור (200 ג')
  • 2 צנצנות קטנות של רסק תפוחים ללא סוכר (אפשר לשחק עם הכמויות, עוד צנצנת הייתה מביאה לצורה יותר "נוזלית" ופוטוגנית בעיני, אבל חששתי שהיא תרתיע את יעלה)
  • 1/4 כפית צבע מאכל אדום באבקה
  • 1/4 כפית קינמון

וזה הכל. המיסטוק שלנו מוכן:

img_20160916_104704

אז מה זה בעצם מיסטוק?

כפי שמסבירה לנו וויקי היקרה, במדעית/פיזיקלית מיסטוק הוא נוזל לא-ניוטוני. בפועל, מיסטוק הוא חומר שהוא לא בדיוק נוזל ולא בדיוק מוצק, או יותר נכון, שהוא גם נוזל וגם מוצק, תלוי בתנאים. המיסטוק הוא לא בדיוק בצק משחק קלאסי. אי אפשר ללוש אותו (כי הוא מוצק) או לחתוך בחותכנים (כי הוא נוזל). הכנו כבר כמה פעמים "בצקים" כאלו על בסיס קורנפלור, ובכל פעם התאכזבתי. עכשיו, כשהכנתי את שיעורי הבית מראש, התייחסתי אל המיסטוק בצורה הראויה- ניסוי מדעי תחושתי:

img_20160916_105017

וככזה, הוא באמת פשוט מושלם:

img_20160916_104912

מאוד קשה להעביר את העניין בתמונות. זה נראה כמו כתם שנוזל, אבל כשנוגעים בו הוא לגמרי מוצק. אמיתי מצא דרך מעניינת (ואופיינית להפליא) להמחיש את העסק:

img_20160916_104757

הוא בדק את התחושה על הרגליים, ואז נעמד:

img_20160916_104807

(ואל תתנו למכנסי הפיג'מה של יעלה להטעות אתכם, זה אמיתי…הם בדיוק סיימו משחק ארוך מאוד ב"לקום וללכת לישון" שיעלה אירגנה להם בזמן שאמא חיכתה שהאקמול יעלים לה את המיגרנה). נכון שזה נראה כיף?!?! לאט לאט הוספנו גם כמה אביזרים:

img_20160916_110055

מגש מאפינס ואביזירי ראש השנה קטנים לקישוט. איזה עוגות מפוארות נוצרו שם:

img_20160916_105833

ובשכבות:

img_20160916_110411

גם צלוחיות התפוח הקטנות שרכשתי בסטוקיה אקראית מצאו את מקומן במשחק:

img_20160916_105923

מקלות קינמון ועוד שלל כלי עבודה שימשו נרות והעסיקו את הילדים ברצינות רבה שעה ארוכה:

img_20160916_111748

אחרי פחות או יותר שעתיים של התעסקות (אפשר לראות שהוספנו לחגיגה גם בצק משחק "רגיל", סגול, ששלפנו מהמקרר, כי יעלה כבר נכנסה לעניין וממש רצתה לשחק באביזרי הבצק הקלאסיים) התחלנו לנקות ולסדר. זה היה פשוט משציפיתי. את הפעילות כולה עשינו על ווילון אמבטיה גדול, אבל כמובן שהיו אינסוף פירורים מסביב. בגלל האופי המיוחד של המיסטוק, הוא יחסית ממש קל לניקוי, ובטיאטוא אחד נעלמו כל הפירורים. את הצבע היה קצת יותר קשה להוריד (מזל שאמיתי התעקש להשרות את עצמו 40 דקות נוספות בגיגית/מקלחת ויצא בצבע טבעי), אז אם אתם מעדיפים ניקיון קל- וותרו על הצבע, תתמקדו בריח החגיגי ובפעילות הכל כך כל כך מוצלחת הזאת! המיסטוק קצת מתייבש במהלך העבודה. אפשר להוסיף לו עוד רסק. אני לקראת הסוף עשיתי ניסוי והוספתי לו קצת סבון כלים בריח תפוחים שקיבלתי באיזה מבצע מהסופר. זה הופך אותו ללא-אכיל (קודם הוא היה ממש לא טעים, אבל בהחלט אכיל), ועם מרקם טיפה יותר דביק, אבל מעניין. אולי בהמשך ננסה גם את הכיוון הזה, בלי הרסק. שמרתי אותו בקופסה אטומה במקרר, נאני בטוחה שעוד נחזור אליו.

אפשר ליצור מיסטוקים מעניינים משילוב של כלמיני נוזלים עם קורנפלור- מים, סבונים למיניהם, צבע גואש וכו'. כל נוזל יתן אפקט קצת אחר וייצור חקירה מעניינת אחרת. מה דעתכן על מיסטוק על תקן בצק לחג? אם ניסיתם בבית מוזמנות ומוזמנים לשלוח את התמונות לתחרות הבלוגולדת, כל הפרטים ממש כאן!

 

מודעות פרסומת

6 מחשבות על “גדליהו והמיסטוק

    1. בכלל לא חייבים צבע מאכל. כמו שכתבתי, זה ממש מגביר את כמות הלכלוך, וזה יעבוד נהדר גם בלי. אני בטוחה שאפשר גם עם צבע בנוזל, רק לקחת את זה בחשבון ולהפחית טיפה את כמות הנוזל שמוסיפים (נניח להוריד כפית רסק תפוחים ולהחליף בכפית צבע מאכל נוזלי)

      אהבתי

  1. נראה מגניב ביותר.
    אני חייבת להכין. בפסח התבלבלתי והוספתי לקורנפלור מרכך כביסה במקום מרכך שיער ולא יצא בצק מוצלח.אבל אולי זה בגלל שהוספתי יותר מדי מרכך…
    אנסה את החומר הזה.

    אהבתי

    1. לפי המידע שקראתי, היחסים בין הקורנפלור לנוזל צריכים להיות בערך 1:2 (2 יח' קורנפלור על יחידה אחת של נוזל). מרכך כביסה נשמע מעניין אבל לא בטוחה עד כמה כדאי לגעת בו :) גם אני לא התלהבתי מגרסת מרכך השיער. כדאי לזכור לא להתייחס לזה כבצק אלא כאל ניסוי…זה לא מצק משחק רך ונעים, בשביל יש בבלוג אחלה מתכונים אחרים…

      אהבתי

תגובה מביאה אהבה! מחשבות, רעיונות, תמונות, בקשות ושאלות יתקבלו בשמחה רבה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s